
לידה מהירה או אפקט קורונה על תהליך הלידה
בזמן האחרון אני מדברת הרבה על כך שבתקופת הקורונה חשוב מתמיד להגיע ללידה כשאת באמת מוכנה עד כמה שאפשר. למה זה חשוב כעת יותר מתמיד? נשים תמיד מאחלות לעצמן לידה קצרה, מהירה עד כמה שאפשר.בתקופה הנוכחית נוסף לשאיפה הזו אפקט הקורונה - אין לנו שום רצון לשהות רגע בבית החולים מעבר למה שצריך, לא לפני הלידה, לא במהלך הלידה, ובטח לא לאחר הלידה עם תינוק קטנטן. אפקט הקורונה במובן הזה לא משפיע על יולדות בלבד, אלא נכנס גם לשיקולי הצוות המיילד שחושש מהידבקות מהיולדת, או הדבקה שלה, ולכן רצון בית החולים הוא שתשהי בין כתליו זמן קצר ככל האפשר.איך זה נראה בפועל?
כמו כל דבר בעולם, לפעמים הצוות הרפואי ינהג בסבלנות, הכלה, כבוד ליולדת, מתוך הבנה שככל שהיולדת תרגיש יותר בנוח היא תהיה משוחררת יותר ולכן הלידה תתקדם מהר יותר.אך לעיתים, כאשר מדובר בתפיסת עולם רפואית מאד, אותה מחשבה המכוונת לשהות קצרה ככל האפשר בבית החולים גורמת לצוות לרצות להיות בשליטה על הלידה,לזרז אותה ולהעדיף יולדת על אפידורל.(כיוון שכך היא מחוברת למוניטור ומד לחץ דם וניתן להשגיח עליה מתחנת האחיות, ולהקטין בהרבה את המגע והחיכוך בין המיילדת ליולדת), ולדחוק בתהליך הלידה ע"י שימוש במזרזי לידה מלאכותיים.
אחוז השימוש במזרזי לידה מאז הקורונה עלה מאוד, כולל שימוש רב במזרזים קשים כמו ואקום. בנוסף נראה שבימים אלה הצוות מעודד מאוד את האישה להשתחרר הביתה כמה שיותר מהר (כ-12 שעות לאחר הלידה) הביתה, שוב על מנת לאפשר פחות יולדות בכל חדר, ולהקטין את סיכויי ההדבקה.אז איפה נכנסת ההשפעה של להגיע מוכנה ללידה ואיך זה קשור לזמן השהייה בבית החולים? אישה שמגיעה ללידה עם ארגז כלים מלא באמצעים כמו נשימות, הרפיות, חיבור פנימה לעבודה מדוייקת עם הגוף שלה ועם התינוק שלה תקדם את הלידה הרבה יותר מהר מכל מזרז חיצוני.יהיו לה את הכלים לשהייה ממושכת בבית עד למצב של לידה מאוד מתקדמת, מה שיאפשר לה להגיע לבית החולים ממש כדי ללדת ולא יותר מזה. היא תוכל ללדת בעצמה מבלי שתזדקק לעזרה משמעותית מבחוץ, ועל כן תזדקק פחות לבדיקות ואגינליות (פולשניות ומזהמות), לזירוזים שעלולים להיות קשים ומאתגרים לתינוק, או ליילוד התינוק בעזרת ואקום (פעולה שדורשת חתך חייץ גדול והרבה תפרים כלומר מקשה מאוד גם על אמא וגם על התינוק).
הסיכויים של לידה טבעית להסתיים ללא קרעים או תפרים הוא גדול מאוד. לידת התערבותית תגרור כמעט תמיד התאוששות ארוכה יותר. השפעת האפידורל פגה רק כשש שעות לאחר הלידה. רק אז ניתן להתחיל לקום מהמיטה, להתקלח, להשתמש בשירותים. ואקום מחייב חתך חייץ גדול, תפרים, ומתוך כך חזרה לשגרה (כלומר הליכה נוחה לשירותים, ישיבה ללא כאבים, הליכה חופשית) ארוכה הרבה יותר. בנוסף לא תמיד ניתן לשחרר את האישה הביתה לאחר 12 שעות.אני מקבלת כל כך הרבה הודעות בזמן האחרון מנשים שלמדו אצלנו המספרות על לידות הבזק שלהן. אני מקבלת הרבה יותר הודעות כאלה מהרגיל, ואני חושבת שזה פשוט מדהים, איך הראש שלנו והגוף שלנו- אחד הם.כמה הם יודעים לעבוד ביחד, להשתנות עם כל מצב,להתאים את כל הקצבים לתנאי השטח.כמה אנחנו צריכות ללמוד פשוט להניח לזה לקרות,להתכונן וללמוד ואזלסמוך,לאפשר,לשחרר,ולהבין עד כמה זה יותר יעיל מלמשוך, לדחוק ולזרז.




